Je zou kunnen denken aan webdesign als een kunstvorm. En u zou het niet mis hebben. Maar zoals bij elke kunst zijn er principes die het proces sturen en informeren. Als u uw website wilt vernieuwen, of gewoon vanaf nul wilt beginnen, is het handig om enkele leidende beginselen in gedachten te hebben.

Daarom hebben we deze lijst samengesteld met drie principes die u onmiddellijk kunt toepassen op uw webdesign. Denk eraan dat dit slechts richtlijnen zijn; uw website moet uw unieke merk en persoonlijkheid weerspiegelen. Maar als u op zoek bent naar een plaats om te beginnen, zullen deze drie principes u in de juiste richting leiden.

Maak het mobiel-vriendelijk

Begin met de basis: zorg ervoor dat uw website mobielvriendelijk is. Steeds meer mensen surfen op het web op hun telefoon en tablet, dus u wilt ervoor zorgen dat uw website er goed uitziet en gemakkelijk te gebruiken is op alle apparaten.

Er zijn een aantal manieren om dit te doen, dus bekijk een aantal van de opties en kies degene die het beste bij u past. Misschien moet u de grootte van uw tekst aanpassen, of een responsief ontwerp gebruiken dat zich automatisch aanpast aan het gebruikte apparaat.

Wat u ook doet, zorg ervoor dat uw website er goed uitziet en goed functioneert op mobiele apparaten.

Gebruik witruimte voor visuele impact

Als het gaat om webdesign, is het gebruik van witruimte essentieel voor het creëren van visuele impact. Door uw inhoud ruimte te geven om te ademen, maakt u deze direct leesbaarder en visueel aantrekkelijker.

Te vaak proberen ontwerpers te veel informatie op een pagina te proppen, met een onoverzichtelijk en overweldigend resultaat. Witruimte helpt de inhoud op te splitsen en geeft elk element zijn eigen ruimte om te schitteren. Het helpt ook het oog van de kijker op een meer georganiseerde manier door de pagina te leiden.

Dus als u een grote visuele impact wilt maken met uw website, begin dan met een verstandig gebruik van witruimte.

Kies de juiste kleuren voor uw merk

Nu je de basisprincipes van webdesign begrijpt, is het tijd om kleuren te bespreken. Kleuren hebben veel invloed op een bezoeker, dus het is belangrijk dat je de juiste kleuren kiest voor je merk.

De eerste regel van kleuren is: blijf binnen de regels. Kleuren die samen gaan, moeten goed bij elkaar passen en in overeenstemming zijn met je merk. De tweede regel van kleuren is: maak gebruik van contrasterende kleuren. Controleer of de kleuren die je wilt gebruiken contrasteren met elkaar zodat ze goed zichtbaar zijn op het scherm.

De derde en laatste regel voor het gebruik van kleuren is: hou rekening met de omgeving. De achtergrondkleur bepaalt welke kleur er het beste naar voren komt. Als je een donkere achtergrond hebt, gebruik dan lichte tinten en andersom.

Verhoog de betrokkenheid van de gebruiker

Een ander beginsel dat je in gedachten moet houden bij het ontwerpen van je website, is het verhogen van de betrokkenheid bij de gebruiker. De beste manier om dit te doen, is door ervoor te zorgen dat je website er aantrekkelijk uitziet, dus zorg ervoor dat de kleuren en afbeeldingen die je gebruikt passen bij elkaar en bij het doel en thema van je website.

Je kunt ook interaktieve elementen toevoegen aan je website, zoals enquêtes, quizzen en polls. Op deze manier kunnen gebruikers actief betrokken zijn met jouw website en help je hen in contact te blijven met jouw product of merk. Ook hieraan gerelateerd is het verstrekken van informatie over wat er op de website gebeurt, zoals nieuwe items of aanbiedingen die beschikbaar zijn voor klanten.

Zorg voor intuïtieve navigatie

Als je de bezoeker van je website erdoorheen wilt loodsen, is het belangrijk dat hij of zij een intuïtieve navigatie tegenkomt. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit gebeurt?

Ten eerste moet de navigatie zo worden opgebouwd dat het voor de bezoeker gemakkelijk is om door de site te bladeren. Maak gebruik van duidelijke titels en categorieën waarmee bezoekers snel terug kunnen keren naar eerdere gebieden.

Ten tweede moet er altijd een duidelijk call-to-action element aanwezig zijn op elke pagina, bijvoorbeeld een knop of link die je leidt naar de volgende pagina op de site. Kies voor eenvoudige en verstaanbare termen als ‘Lees meer’, ‘Bestel nu’ of ‘Vraag om meer informatie’.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je navigatie consistent overal aanwezig is. Zorg ervoor dat alle pagina’s uniform worden weergegeven, zodat bezoekers gemakkelijk door je website kunnen navigeren.

Optimaliseer laadtijden

Laadtijd is een belangrijke factor in het webdesign. Als je website te langzaam laadt, verlies je bezoekers en conversies. Dus, hoe kun je ervoor zorgen dat je website snel genoeg laadt?

Ten eerste moeten alle bestanden die worden gebruikt klein en optimaal zijn. Gebruik compressietools voor afbeeldingen, video’s en andere bestanden. Vergeet ook niet om overbodige elementen te verwijderen om de laadtijd te verkorten.

Ten tweede moet u uw code optimaliseren door de minifying-methode te gebruiken. Deze methode verwijdert lege spaties, opmaak, commentaar en interactieve elementen tussen HTML-, JavaScript- en CSS-bestanden om de laadsnelheid te verbeteren.

Als je de voorgestelde principes opvolgt, zal je website niet alleen er goed uitzien, maar ook goed presteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.