Ontwerpen maken die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel zijn op mobiele apparaten kan een uitdaging zijn. Maar met de juiste aanpak is het zeker te doen. Hier zijn zeven essentiële tips om je op weg te helpen:

  1. Houd het eenvoudig
  2. Gebruik een responsief raster
  3. Geef voorrang aan bruikbaarheid
  4. Gebruik grote lettertypes
  5. Blijf bij een beperkt kleurenpalet
  6. Gebruik afbeeldingen spaarzaam
  7. Test, test, test!

Responsief ontwerp voor mobiele apparaten

Mobiel design is tegenwoordig een hot topic. Niet zo gek ook, want volgens recent onderzoek is de helft van alle webtraffic nu afkomstig van mobiele apparaten. Het is dus belangrijker dan ooit om je website of webshop er goed uit te laten zien op alle schermen, van desktop tot mobiel.

Maar hoe maak je een responsive ontwerp dat er goed uitziet op ieder apparaat? Dat is een vraag die veel ontwerpers bezighoudt. Gelukkig hebben we hier 7 essentiële tips voor je.

Kies een consistent kleurenpalet

Wij raden u aan een beperkt aantal kleuren te gebruiken voor uw mobiele ontwerpen. Dat maakt je site of app samenhangender en gebruiksvriendelijker. Het is ook belangrijk om kleuren te gebruiken die goed leesbaar zijn op een klein scherm.

Enkele basisrichtlijnen:

-Gebruik lichte kleuren voor achtergronden en tekst.

Donkere kleuren zijn het beste voor randen, knoppen en andere interface-elementen.

-Rood is een bijzonder goede kleur voor knoppen, omdat het gemakkelijk te zien is en afsteekt tegen de meeste andere achtergronden.

-Vermijd het gebruik van te veel verschillende kleuren in uw ontwerpen, of u zult eindigen met een verwarrende visuele puinhoop.

Vereenvoudig uw navigatiemenu’s

Laat uw klanten niet te veel moeite doen om te vinden wat ze zoeken. Houd uw navigatiemenu’s eenvoudig en beknopt, en zorg ervoor dat de belangrijkste links gemakkelijk te vinden zijn. U wilt niet dat mensen gefrustreerd raken en uw site verlaten voordat ze de kans hebben gehad om uw site te verkennen.

Vermijd ook te veel pop-ups en advertenties. Niemand wordt graag gebombardeerd met meldingen, en het zal uw klanten alleen maar frustreren en wegjagen. Houd alles netjes, opgeruimd en gemakkelijk te navigeren, dan houdt u uw bezoekers zeker tevreden.

Gebruik witruimte

Als je je ontwerp klaar hebt, hoef je alleen nog maar de witruimte te gebruiken om de gebruiker te helpen herkennen waar je mee bezig bent. Witruimte houdt in dat er voldoende afstand is tussen de elementen van het scherm. Door hier rekening mee te houden, zorg je ervoor dat er geen verwarring ontstaat over wat het doel van een knop of afbeelding is.

Het toevoegen van witruimte aan een ontwerp kan helpen om de navigatie te vereenvoudigen en ervoor zorgen dat bezoekers op het juiste moment betrokken raken. Het creëert duidelijke lijnen tussen verschillende elementen, wat helpt bij het verkennen van een website of app op kleine schermen.

Houd rekening met de laadtijd van de pagina

Een ander belangrijk aspect dat je moet meenemen bij het maken van je mobiele websiteontwerp, is het verminderen van de laadtijd. Een langzame laadtijd kan namelijk leiden tot een frustrerende gebruikerservaring. Gebruikers willen hun doel zo snel mogelijk bereiken, dus als de laadtijd te lang is, heb je kans dat ze je website verlaten.

Om ervoor te zorgen dat je mobiele ontwerp soepel en snel kan laden is het belangrijk om alles zo simpel mogelijk te houden. Dit betekent dat u beperkt bent in multimedia-elementen zoals video’s, afbeeldingen en gifs. Denk ook aan kleine trucs die u kunt gebruiken om de laadtijden te verminderen, zoals caching en lazy loading.

Daarnaast is het ook raadzaam om te controleren of er veel HTTP-verzoeken worden gemaakt en beheersbaar te houden. Veel HTTP-verzoeken kunnen de laadtijden aanzienlijk vertragen, dus zorg ervoor dat alle elementen goed geoptimaliseerd zijn.

Optimaliseer afbeeldingen en video’s voor mobiele apparaten

Het optimaliseren van uw afbeeldingen en video’s is een essentieel onderdeel van het maken van mobielvriendelijke ontwerpen. Als u ervoor wilt zorgen dat uw afbeeldingen snel laden op mobiele apparaten, moeten ze een kleinere bestandsgrootte hebben en gecomprimeerd zijn.

Afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn belangrijk om te behouden, en een goede vuistregel is om ervoor te zorgen dat de grootte van de afbeelding niet groter is dan de grootte waarin deze zal worden weergegeven; als uw afbeelding bijvoorbeeld 400 px breed moet zijn, upload dan geen afbeelding van 800 px breed. Dit verkleint de bestandsgrootte en maakt het laden veel sneller.

Video-inhoud moet ook worden geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, aangezien streaming video veel bandbreedte verbruikt en het laden kan vertragen. Probeer bestanden met een lagere resolutie te gebruiken en kies indien mogelijk voor een kortere videoduur.

Test en meet de prestaties van uw ontwerp

Als je klaar bent met het ontwerpen voor mobiel, is de volgende stap het testen en meten van de prestaties van je ontwerp. Dit zal je helpen eventuele gebieden te identificeren die verbeterd of geoptimaliseerd moeten worden.

Het eerste wat je moet doen is je ontwerp testen op verschillende apparaten, waaronder iPhones, iPads, Android-telefoons en tablets. Zo kunt u zien hoe goed uw ontwerp reageert op verschillende schermformaten, resoluties en platforms.

Stel vervolgens enkele analysetools in op uw website, zodat u het gedrag en de betrokkenheid van gebruikers kunt volgen. Zo kunt u volgen hoe gebruikers omgaan met uw mobiele ontwerp en eventuele gebieden voor verbetering of optimalisatie aanwijzen.

Voer ten slotte A/B-tests uit om verschillende versies van uw ontwerp met elkaar te vergelijken. Dit is een geweldige manier om te zien welke versie het beste werkt bij gebruikers en kan helpen bij het maken van tactische aanpassingen om de prestaties van je mobiele ontwerp te optimaliseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.