Je bent een ontwerper. Je kijkt graag naar documentaires. We snappen het. Dus stelden we een lijst samen van de tien beste Netflix-documentaires voor grafisch ontwerpers.

“Abstract: De kunst van het ontwerpen”

Netflix heeft een geweldig aanbod aan documentaires voor grafisch ontwerpers die zeker de moeite waard zijn. “Abstract: De kunst van het ontwerpen” is de perfecte plek om te beginnen. Het is een diepgaande blik op het creatieve proces achter enkele van ’s werelds meest iconische ontwerpen, en het is een geweldige manier om inspiratie op te doen.

Als u op zoek bent naar iets meer praktijkgericht, “Typography: The Art and Technique of Designing with Type” een geweldige optie. Het behandelt alles van de basis van lettertype-anatomie tot meer geavanceerde concepten als lay-out en kleurentheorie.

Als je iets algemeners zoekt, is “The Creative Habit: Learn It and Use It for Life” een goede optie. Het behandelt het belang van creativiteit en hoe je er een onderdeel van je dagelijkse routine van kunt maken.

“Iris”

Netflix biedt een grote verscheidenheid aan documentaires die interessant en nuttig kunnen zijn voor grafisch ontwerpers. “Iris” is zo’n docu. Het volgt het leven en werk van Iris Apfel, een Amerikaans mode-icoon die tientallen jaren in de industrie heeft gewerkt.

De film biedt een interessante kijk op mode, evenals een aantal goede tips voor ontwerpen en kleur. Als u op zoek bent naar een documentaire die uw kennis over mode en design zal uitbreiden, is “Iris” een geweldige optie.

“Design Disruptors”

Als je grafisch ontwerper bent, moet je “Design Disruptors” bekijken. Het is een documentaire over hoe technologie de ontwerpindustrie verandert en hoe bedrijven als Airbnb, Uber en Netflix opnieuw definiëren wat het betekent om ontwerper te zijn.

De film bevat interviews met enkele van de grootste namen in het vak, waaronder David Kelley van IDEO en Paula Scher van Pentagram. Het is een inzichtelijke blik op de manier waarop technologie onze manier van werken verandert, en het geeft je zeker ideeën over hoe je de curve voor kunt blijven.

“Objectified”

Nummer vier op de lijst van Netflix-documentaires is “Objectified”. Deze film kijkt naar de rol van industrieel ontwerp in ons dagelijks leven en hoe we omgaan met objecten. Het onderzoekt hoe dingen zoals mobiele telefoons, broodroosters, stoelen en andere producten zijn ontworpen om ons leven gemakkelijker te maken. Deze documentaire helpt je beseffen wat voor soort ontwerp er zit in de dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Het helpt je ook de kracht te begrijpen die design kan hebben op onze perceptie van dingen. “Objectified” toont een aantal echt coole voorbeelden van productontwerp, samen met interviews van bekende industriële ontwerpers als Jonathan Ive en Dieter Rams.

“Het creatieve brein”

“Het creatieve brein” is een documentaire die je zelf moet aanraden als grafisch ontwerper. De documentaire draait om creativiteit en hoe er rekening mee wordt gehouden in onze maatschappij. Naast dat deze documentaire informatie geeft over het proces, helpt het je ook om perspectief te krijgen.

De documentaire stelt de kijker voor aan verschillende mensen, waaronder een man die een leger bouwt uit lego en een vrouw die Shakespeare ondersteunt. Dit is handig als je inspiratie zoekt of ideeën wilt verzamelen. Hoe meer verschillende perspectieven je ziet, hoe beter je ideeën kunt verwerken in je eigen werk.

Bezoekers zullen ook informatie vinden over het proces dat nodig is om creatief te zijn. Er wordt gepraat over psychologische aspecten van creativiteit, waaronder focus en motivatie. Deze informatie kan nuttig zijn voor iedere grafisch ontwerper, of je nu net begonnen bent of al veel ervaring hebt met designwerk.

“Print de legende”

Nummer 6 op de lijst is “Print de legende” (of “Print the Legend”), een originele Netflix-documentaire over hoe de 3D-printindustrie een revolutie teweegbrengt in de productie.

De documentaire volgt een handvol ondernemers die het voortouw nemen om 3D-printen in de mainstream te brengen. Het is fascinerend om te zien hoe zij het opnemen tegen grote bedrijven en de scepsis van collega’s en investeerders overwinnen om hun innovaties toegankelijker te maken.

U leert alles over hoe ver 3D-printen is gekomen en welke invloed het heeft gehad of in de toekomst zou kunnen hebben op productie, technologie en zelfs geneeskunde. Als u op zoek bent naar een inspirerend verhaal, geweldige beelden en een algemeen fascinerend kijkje in de wereld van 3D-printen, dan moet deze Netflix-documentaire zeker op uw watchlist staan!

“Het verhaal van Pixar”

Nummer 7 op de lijst is het verhaal van Pixar. Deze documentaire biedt een intieme en inzichtelijke kijk op de mensen die enkele van ’s werelds meest succesvolle animatiefilms hebben gemaakt. Het onthult het verhaal achter de schermen van de opkomst van Pixar en hoe het team van dromers, vernieuwers en risiconemers samenkwam om iets buitengewoons te creëren.

Deze verkenning van creativiteit en storytelling zal je inspireren om grenzen te blijven verleggen, buiten de kaders te denken en risico’s te nemen in je eigen creatieve projecten. “The Story of Pixar” bevat interviews en inzichten van medeoprichters Steve Jobs en John Lasseter en andere legendarische figuren uit de geschiedenis van het bedrijf. Een must voor alle grafische ontwerpers die op zoek zijn naar inspiratie.

“Helvetica”

Als je een lettergeek bent, zul je “Helvetica” geweldig vinden! Deze documentaire behandelt de geschiedenis en de impact van het lettertype Helvetica, dat deel uitmaakt van een hele lettertypefamilie. Het is een diepgaande blik op hoe design cultuur en maatschappij beïnvloedt, en een fascinerende kijk op hoe lettertypes eigenlijk in elkaar zitten.

Er wordt ingegaan op de verhalen achter enkele van de grootste merken die het lettertype gebruiken, zoals American Apparel, BMW en zelfs J.Crew. U hoort ook van letterontwerpers, grafisch ontwerpers en marketingdeskundigen over hun visie op waarom Helvetica al zo lang zo succesvol is.

U zult deze documentaire verlaten met een geheel nieuwe waardering voor typografie – geloof ons!

“Girl Rising: “De cyclus van armoede doorbreken door onderwijs”

Het negende item op onze lijst is “Girl Rising: De cyclus van armoede doorbroken door onderwijs”. Deze documentaire volgt negen meisjes uit verschillende culturele achtergronden, die eerstemaals de kans krijgen om te leren.

Ze worden gevolgd terwijl ze opkomen voor hun recht om te leren, hun dromen najagen en geaccepteerd worden in de maatschappij. Deze prachtige documentaire bevat prachtige animaties en interviews met meisjes en hun families, waardoor het effect van onderwijs helder wordt.

Grafisch ontwerpers kunnen hier veel van leren omdat ontwerpen vaak gebaseerd is op emotie. Het verhaal dat is verteld in deze documentaire kan een bron van inspiratie zijn voor grafisch ontwerpers die sociaal bewustzijn willen creëren in hun werk.

“Computerkronieken: Design & Computers Makers”

Dit is een Nederlandse documentaire, maar maak je geen zorgen! Er zijn ondertitels beschikbaar. De serie laat zien hoe grafisch ontwerpers hun creativiteit en technische vaardigheden kunnen gebruiken om hun ideeën en visies tot leven te brengen. Het is ook een geweldige herinnering dat grafisch ontwerp zoveel meer is dan iets er goed uit laten zien – het heeft de kracht om hele industrieën vorm te geven en de manier waarop we met technologie omgaan te veranderen. Of je nu een doorgewinterde ontwerper bent of net begint, deze documentaire geeft je veel inzicht en inspiratie voor je volgende project.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.